Címlap

Bejelentkezés


Házi ízek, saját receptek

Rovat(ok):

Ami a budapestieknek Vecsés, az a zalaiaknak a Renczés Kft., de úgy is lehet mondani, hogy Renczésné Vajda Margit. A zalaszentiváni család saját üzemében, saját receptek alapján több mint 40 féle házi savanyúságot készít, amit a piacon és boltjaikban árusítanak. A nagyszámú termék közül íme néhány különlegesség: kukoricás káposzta, káposztával és fokhagymával töltött paprika, tavaszi, mexikói, illetve vitamin saláta.

A Renczés Kft. ügyeit a fiú, Richárd intézi. Az édesanya Renczésné Vajda Margit őstermelőként kezdte zöldségtermeléssel, amit később kiegészített a savanyúság gyártással.

- Azóta is ezt folytatom, kiegészülve a családdal. Harminc éve ez a munkám. Kezdetben a termékeimmel egyedül voltam a zalaegerszegi piacon.

Több helyen is volt földjük Renczéséknek, ahol bőven termelték a zöldségféléket. Még a szőlősorokban is ültettek belőlük. Aztán egyszer csak túltermelésbe csapott át az igyekezetük. Mivel a vendéglátó vállalat éttermeiben keresték az igazán finom savanyúságot, a tettre kész asszony elhatározta, hogy majd ő kielégíti ezt az igényt. A pakodi birtokukon és az após keszthelyi földjén termelték az alapanyagot.

- A család is segített, korábban az idősebbek, most pedig, hogy megnőttek a gyerekek, ők is részesei a tevékenységünknek. Richárd fiúnk a kft. vezetője. Pedig ő a faiparral próbálkozott, azt tanulta. Ám látta azt, amit mi szülők megteremtettünk, s arra gondolt, hogy azt nem lehet veszni hagyni. Ezért ő is átpártolt a mezőgazdasághoz, a termékfeldolgozáshoz. A fiúk ebbe születtek bele, úgy nőttek fel, hogy a tanulás mellett dolgoztak. Amit a szakmáról tudni kell azt mellettem megtanulták. Időközben felújítottuk az üzemet. Most például, ami a káposzta- és uborka szeleteléshez vagy más termékünk készítéséhez kell, mindennel rendelkezünk. Jelenleg 42 féle terméket készítünk, amiket három teherautónkkal szállítjuk az árudákba.

Kérdésünkre azt is elmondja Renczésné, hogy leginkább a tradicionális készítményeiket keresik a vásárlók. Ezek között van a savanyú káposzta, a savanyú répa, a csípős és az édesített csalamádé, az ecetes, a csemege, és a kovászolt uborka, hogy csak néhányat említsünk.

- Receptjeink sajátos ízesítésűek, amiből többet még a nagyanyámtól örököltem. Az persze bosszant, hogy amikor kitalálok egy újdonságot azzal hamarosan mások is jelentkeznek. Levédetni képtelenség az ilyen terméket, mivel elég egy kicsivel több só, és máris új készítménynek fogadják el.

A piaci standon kívül már boltjaik is vannak Zalaegerszegen, Lentiben és Vasváron. Ezekben még nagyobb az áruválaszték, mint a megyeszékhely vásárcsarnokában „Margitka standján”. Az üzletekben a savanyúságokon kívül helyi termékek is kaphatók: lekvárok, mézek, tökmagolaj, száraztészták.

- A környékbeli termelők készítményeit vásároljuk és hozzuk forgalomba. Ezt azért is tesszük, mivel némelyik portéka árusítására külön boltot nem érdemes nyitni. Tevékenységünkkel viszont összefogjuk a termelőket, számukra piaci lehetőséget teremtünk. Van már lekvárfőző asszonyunk, sőt körte, alma, meggy ívó leveket is készít az egyik partnerünk. Szívesen foglalkoznánk sajtgyártással, tojástermeléssel, és más mezőgazdasági termék előállításával, de nem kapunk engedélyt, mivel ahol állatokat tartanak, ott nem folyhat élelmiszer feldolgozás. Ugyanakkor például Ausztriában ez nincs tiltva.

Elismert termékgyártó és forgalmazó a család. Ezt számos oklevél is tanúsítja. A legbüszkébbek a budavári rendezvényen kapott díjra, hiszen azt az országos hírű vecsési savanyúság gyártók mellett nyerték.

- Mondhatnám azt is, hogy a kitüntetett készítményeimre vagyok igazán büszke, de az nem lenne igaz. Én valamennyi termékünket sokra tartom, talán ezzel a fogyasztók véleménye sem ellentétes. Különben több különlegesség van a receptjeim között, de azokat egyelőre titokban tartom. Valamikor talán előhozakodok azokkal is, bár nagyon munkaigényesek, ám roppant finomak. Hogy a mostani bőséges termékeink közül mit mihez ajánlok, az nem titok. Persze én hiába mondom, hogy a vásárló által említett ételhez ez vagy az a savanyúság illik, ha azt kevésbé kedvelik. De azért mindig van javaslatom.

S, hogy milyen további elképzeléseik vannak Renczéséknek, milyenek látják ők a piacot?

- Nem én vagyok az egyetlen, aki azt vallja, hogy a termelők és a feldolgozók összefogására van szükség, és azt kell termelni, amire kereslet van. Vagyis a vásárlóknak az igényeit figyelni kell - ad nyomatékot véleményének a kereskedői vénával rendelkező üzletasszony. - Amelyik termelő ezt teszi, őt nem érheti csalódás, ők biztosan el tudják adni árujukat. Ma nem lehet arra számítani, hogy majd csak megveszi valaki a portékát. Tehát csak az termeljen, akinek biztos piaca van. A termeltetői társaimnak pedig azt üzenem, hogy mindig vegyék komolyan a gazdákat, s ha valakivel megállapodnak, annak teljesítése számukra is legyen kötelesség. Különben bízom abban, hogy egyre több vásárló igényli és értékeli az igazi házi ízeket, a házilag készített savanyúságot. Annál is inkább, mert az biztosan magyar termék. Számunkra elsődleges és mindennél jobb, ha a vásárlóink elégedettek.



GAZDAKÖR