Címlap

Bejelentkezés


Szabályozzák a magyar terméket


Száz százalékos magyar élelmiszernek minősül majd az a termék, amelynek feldolgozása során legfeljebb öt százaléknyi külföldi árut használnak - miniszteri rendeletben határozzák meg a magyar termék fogalmát az élelmiszeriparban.

A magyar termékről szóló miniszteri rendelet túl van az egyeztetésen, és ha nem kell uniós notifikációra küldeni Brüsszelbe, akkor hamarosan aláírhatják, ha uniós jóváhagyásra is szükség van akkor, az eljárás 3 hónapon keresztül tart – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A rendeletben szabályozzák, mi számít 100 százalékban magyar élelmiszernek, milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves, hagyományos, prémium terméknek.

Példaként említette, hogy 100 százalékban magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum 5 százalékban használnak külföldről származó árut a feldolgozás során. Január 15-éig társadalmi egyeztetésen volt a hungaricumról szóló törvénytervezet, a beérkezett észrevételeket most dolgozzák fel, és dokumentumot várhatóan az első félévben a parlament elé terjesztik.



AGROLINE