Címlap

Bejelentkezés


Ígéretes az idei évjárat

Rovat(ok):

Hazánkban az újborok divatja alig egy évtizedre nyúlik vissza. A termelők körében is egyre népszerűbbek ezek a nedűk. A főkönyvelők borának hívják, mivel ez hozza a szüret utáni első gyors bevételt.

Ígéretes, biztató, rendkívülinek látszó, mély színű ezekkel a szavakkal jellemezte Módos Ernő, szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere az idei évjáratot. November elejétől lehet kortyolni az őszi szüret első borait, a várakozás igen nagy szakmai körökben. Az első friss újborok az olaszok nouvójának vagy a franciák beaujolais-jának magyar megfelelői. A beaujolais speciális vörösbor, palackozásának, piacra dobásának idejét törvény is szabályozza. A franciák nagyon komolyan veszik a november harmadik csütörtökének éjfélére kitűzött időpontot, ezért valóságos népünnepély az új ínyencség éjféli kóstolója.

Hazánkban az évjárat első borainak bemutatkozását, pár éve Márton-napjához kötik, melyet egyre több borvidéken kötnek össze a mezőgazdasági munkákat záró vigasságokkal. Módos Ernő elmondta, az idén a szokottnál nagyobb a borok alkoholfoka, ami a kései szüretelésű szőlő magas cukorfokának köszönhető. Nem ritka a 14-es, 15-ös alkohol tartalmú sem, melynél már az 1-2 pohárral való fogyasztás is "ütős" lehet. Ugyanakkor ezek a nedűk érzékenyebbek a borkő kiválásra, illetve a kesernyés utóíz is előfordulhat. A magas alkoholtartalmat háziasítással, arányosítással lehet mérsékelni.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára szerint az újborok minőségéből az egész évjáratra ugyan még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de annyit kétségkívül jeleznek, hogy jó borok formálódnak a pincékben. A borászok szerint, a legfontosabb feladat most a derítés, a nagytestű nedűknél pedig a hordós érlelés, illetve a kénszintek beállítása. Előfordul, hogy a maradék cukrok miatt még mindig pötyög a bor a hordóban, emiatt célszerű minél előbb élesztővel "rámelegíteni", hogy minél gyorsabban letisztulhasson. Kiváló évjáratra számít Bodri István szekszárdi borász is, aki egyben a hegyközség elnöke.

A szakember arra hívja fel gazdatársai figyelmét, hogy januártól sok változás lesz, például a forgalomba hozott borokból a mintát, mely a borminősítéshez kell, csak a hegybíró veheti a helyszínen. Emiatt a hegyközség nyitva tartása is változik, hiszen az eddiginél többször lesz a borászoknál a hegybíró. A boros címkére nem lehet ráírni, hogy cuvée, mert ezt a kifejezést a franciák levédték, helyette a házasítást ajánlják, vagy egy fantázia nevet, például Luca bora. A bevallási határidőket az eddiginél jobban számon kérik, a késést szankcionálják, mondta Bodri István.

Nőtt a kivágási támogatás megyénkben is

Nemcsak Tolna megyében, de Tokaj környékén és a többi borvidéken is erősödött a szőlőkivágási szándék, mivel egymás után a termelők a második olyan szüreti időszakot tudhatják maguk mögött, amikor a szőlőt rendkívül nyomott áron vették át tőlük a felvásárlók. A borászati cégek a piac szűkülésével indokolták az árak csökkenését. Néhány éve még 70-80 forintot fizettek egy kiló 18-22 fokos szőlőért, idén mindössze 40-50-et. Egyhektárnyi szőlő megművelése egy gazdának átlagosan 700-800 ezer forintjába került, ezzel szemben a bevétel - a jelenlegi árakkal és termésmennyiséggel számolva - alig éri el a félmilliót, ráadásul ezt az összeget majd csak jövőre kapják meg a termelők. Azok a gazdák, akiknek nincsenek tartalékaik, valószínűleg rövidesen felhagynak a szőlőtermeléssel, és igényelni fogják a szőlőkivágási támogatást.



AGROLINE