Nem készült el év végére az a csarnok, amelyben a török Duna Döner Kft. húsfeldolgozó üzemet indított volna Makón. Sokan aggódnak a városban, hogy befejeződik-e a hatvan embernek munkát adó beruházás. A téma a képviselő-testület legutóbbi ülésén is előkerült.
Úgy tűnik, hogy megtorpant a török húsfeldolgozó üzem építése Makón, pedig az ipari parkba első külföldi befektetőként betelepült társasághoz nagy reményeket fűztek, fűznek a városban. Legutóbb tavaly késő ősszel írtuk: az önkormányzattól kapott 1,4 hektáros területen már javában épül a hűtőházzal ellátott csarnok, amelyben a Duna Döner Kft. fog a dönerként vagy kebabként ismert török ételkülönlegességhez szükséges húst feldolgozni, csomagolni. A terv az volt, hogy a napi 10 tonna félkész árut török éttermekbe szállítják majd szerte Európában. A gyár kezdetben 60, a termelés felfutását követően pedig további 40 helybeli munkavállalónak biztosít majd kenyeret – ígérték a társaság vezetői, akik úgy számoltak, idén újévkor már készen lesz az üzem, tavasszal pedig indul a gyártás.
Erre azonban, úgy tűnik, egyelőre várni kell. A téma a szerdai képviselő-testületi ülésen is szóba került, ahol Mágori Józsefné fideszes képviselő kérésére a testület zárt ülésen tárgyalta meg, mit lehet tudni a város számára fontos beruházásról. A nyilvánosságot Buzás Péter polgármester úgy tájékoztatta: az összesen 800 millió forintos beruházás felerészt tavaly őszre elkészült, a gyár jelenlegi készültségi szintje 75 százalék körüli, már a gépek, berendezések is megvannak, egy raktárban várják a beszerelést. A továbblépést azonban lassítja, hogy a török társaság – úgy tűnik – nincs hozzászokva a hazai és az uniós támogatási rendszerhez, és gondot jelent számukra az előfinanszírozás. Az önkormányzat most megpróbál segíteni, és továbbra is bízik abban, hogy a gyár hamarosan termelni fog.
AGROLINE