Címlap

Bejelentkezés


A trappista a sláger a sajtfogyasztók hetven százalékánál

Rovat(ok):

Több mint negyven hazai gyártó nevezte be termékeit a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden megrendezett országos sajtversenyre. Szakértők szerint a fogyasztók hetven százaléka még mindig a trappistát választja. A sajtünnepen bemutatták az ország sajtját is, melyet 500 liter tejből készítettek és a legnagyobb hazai tufa pincében érleltek.

A Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden 42 gyártó 79 féle terméket nevezett be a sajtversenyre. A sajtokat több kategóriában díjazta a zsűri. Az íz, az állag és az illat mellett fontos volt a sajt szabályos formája is.
A sajtokat szakavatott ínyencek, a sajtlovagrend tagjai is megkóstolták. A szakértők szerint minden tájegységnek megvan a kedvenc sajttípusa, de a sajtfogyasztók 70 százaléka még mindig a trappistát választja.
Az Alföldön elsősorban a friss gomolyák terjedtek el, míg a Nyugat-Dunántúlon már a kemény sajt, a pannónia, a lajta, az ilmici és a trappista a kedvenc – mondta a Független Hírügynökségnek Kovács László, a Magyar Sajtlovagrend nagymestere.
A sajtünnepen bárki megkóstolhatta az ország félkemény hegyi sajtját is, amelyet a legnagyobb hazai tufa pincében több hónapig érleltek és 500 liter tejből készítettek.



AGROMONITOR