Napjainkban felmerül az élelmiszer-terrorizmus veszélye - derül ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) közleményéből.
Az élelmiszerek tömeges előállítása és a globalizáció miatt az egyik országban előállított élelmiszerek napok alatt több ország és földrész lakosaihoz eljuthatnak. Az élelmiszerek szándékos szennyezése ugyan nem valószínű, de reális lehetőség. Ez lehet terrorista fenyegetés vagy gazdasági zsarolás eszköze, esetleg egyéni bosszú vagy személyes rosszindulat.
A kormányzatnak, a hatóságoknak, az élelmiszer-előállítóknak, a forgalmazóknak és a fogyasztóknak egyaránt tisztában kell lenniük ezekkel az eshetőségekkel, és fel kell rá készülniük - állítja a Mébih. A hivatal a napokban szemináriumot szervezett az élelmiszer-terrorizmushoz köthető mikrobiológiai, kémiai és radiológiai ágensekről.
A szakértők egyetértettek abban, hogy a veszélyeztetettség és az esemény bekövetkezte esetén kialakuló pánikhelyzet megfelelő felkészüléssel és a reagálás megtervezésével jelentősen csökkenthető. Az arányos mértékű, fokozott éberség nemcsak a szándékosan, hanem egyben a véletlenszerűen bekövetkező élelmiszer eredetű megbetegedések előfordulási gyakoriságát is csökkenti - állapítja meg a Mébih.
AGROLINE