Elkészült az európai borutak egységes minősítési rendszere. A minősítés három fokozatú, egy, kettő, illetve három szőlőfürt a „jutalom”.
Ezekben a napokban már sokasodnak a szőlőfürtök Baranya megye borútjain. Nem tévedés, ugyanis a pincészetek minősítése folyik aszerint, hogy ki mivel csalogatja a betérőt, milyen miliőben fogadja, mit tud a borához társítani. Programot, kocsikáztatást, táncot-zenét, finom falatokat. A minősítés három fokozatú, egy, kettő, illetve három szőlőfürt a "jutalom".
Becker Leonóra, a Villányi Borút elnöke lapunknak elmondta, hogy az észak-olasz, a közép-spanyol és a dél-dunántúli régió borvidékei, köztük a villányi és a mohács-bólyi közösen készítették el az európai borutak egységes minősítési rendszerét, ami meglehetősen nagy szó.
Azt szeretnék elérni ezzel, hogy ha bármely uniós ország borutas pincéjébe, vendéglőjébe, borkimérésébe, netán szállodájába bekopog a vendég, már a bejárat előtti szőlőfürtökből megtudja, mire számíthat odabent. Sokféle szempont alapján osztják a fürtöket, így még a mozgáskorlátozottak esélyei (megközelíthetőség, megfelelő WC-k biztosítása) is számít a pontozás során. A program hírverését a közeljövőben szerették volna megejteni abban a reményben, hogy minél többek értesüljenek róla.
Tágabb régiónkban a két baranyai borúton, a tolnai, szekszárdi és a dél-balatoni borutakon osztják ez idő tájt a fürtöket, s remélik, hogy a többi magyar borvidék is veszi a lapot. Etyekről már érdeklődtek.
Villányban többségben a háromfürtös borászat
Alackerné Vincze Katalin, a Mohács-Bóly Fehérborút Egyesület menedzsere lapunknak elmondta, hogy náluk 11 borászatot értékeltek eddig, egyetlen egyfürtös és háromfürtös lett, a többi kettőt érdemelt ki. Ehhez képest Villányban már előrébb tartanak: 56 vállalkozóból 46 már megkapta a fürtöket: hárman egyet, tízen kettőt, a többiek mind hármat-hármat. Utóbbiak között természetesen ott vannak mind a nagyok.
Napraforgó és patkó
A fürtök szerinti minősítés nem meghökkentő, hiszen a falusi vendéglátás napraforgókkal, a lovardák patkókkal jelzik a színvonalat. A borúton egy fürt az alap, két fürt megfelelő, három fürt kiváló.
Az egy fürtnél elég, ha bejelentkezésre nyitva tart, tiszta, rendes, a környezethez illeszkedő épülettel rendelkezik.
A két fürtnél legalább egy idegen nyelv ismerete is szükséges.
A három fürt a csúcs: a kor követelményeinek megfelelő ellátás, a bor és a szolgáltatás bemutatása élményszerű, vannak kiegészítő szolgáltatások, mint például gyermekprogramok.
AGROLAND