Négy nemzetközi szervezet is arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az új H1N1 vírus nem jelent kockázatot a sertéshúsból készített termékek fogyasztására, természetesen a szokásos élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség újabb óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelmet érintően.
A közlemény válasz arra, hogy mintegy 15 ország, köztük Oroszország és Kína korlátozta több amerikai államból a sertéstermékek behozatalát. Indonézia, Ukrajna, a Fülöp-szigetek és Szerbia az A/H1N1 vírus fertőzési gócpontjaiból tiltotta be a sertéstermékek behozatalát.
A nemzetközi szervezetek ugyanakkor arra szólították fel az állategészségügyi hatóságokat, hogy működjenek együtt az egészségügyi szervezetekkel, tájékoztassák azokat a sertéstelepeken tapasztalt esetleges szokatlan megbetegedésekről.
A CFIA, a kanadai élelmiszer-egészségügyi hatóság egy albertai sertésállománynál diagnosztizálta a betegséget, de közlése szerint az élelmiszer-ellátást semmi sem veszélyezteti, s a kanadai disznóhús változatlanul biztonságos, megfelelő hőkezeléssel fogyasztásra alkalmas.
A WHO felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával, hogy ne adjon okot félreértésre a sertések járványügyi veszélyességére vonatkozóan.
Dick Thompson, a WHO szóvivője Genfben elmondta, hogy a szervezet mostantól a tudományos meghatározásnak megfelelő, A típusú H1N1-es influenza vírus elnevezést használja majd - számol be a Hírszerző az MTI alapján.
A szóvivő a lépést azzal indokolta, hogy az agráripar és az ENSZ élelmezésügyi ügynöksége aggodalmát fejezte ki, amiért az eddig használt sertésinfluenza elnevezés félrevezeti a fogyasztókat, és számos országban a disznók kényszervágásának értelmetlen elrendeléséhez vezet.
AGROLINE