Idén rossz a hazai termés, de így is, akárcsak a világpiacon, túlkínálat lesz búzából, ezért exportlehetőségeink is beszűkültek. Az energiaárak is növekedtek, de még így sincs ok a kenyér árának emelésére. Ugyanakkor árcsökkentésre sem számíthatunk.
Harminc százalékkal kevesebb búza termett az idén, mint tavaly. 2008-ban 5,7 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be, idén csak négy millió tonnát. Ebből egymillió tonnát exportálunk, egymillió tonna megy el hazai emberi fogyasztásra, a maradék kétmillió tonna takarmány, az állatok eszik meg, mondta el Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Csakúgy mint az előző években, a betakarított búza most is jó minőségű, noha a betakarítás alatt nagy esőzések voltak, ami rontja a búza minőségét, mert kimosódik belőle a sikér.
Nincs indok áremelésre
A liszt és a gabona árát a nemzetközi viszonyok alakítják. Nálunk a liszt nemzetközi viszonylatban Vancsura szerint nagyon olcsó. Ötven és kilencven forint között mozog a kilónkénti ár, minőségtől függően, vagyis ennyiért kapják meg a pékek.
Kenyérár
Magyarországon az egykilós fehér kenyér ára még a legdrágább helyeken is kétszáznegyven-kétszázötven forint körül van, míg az Unióban egy hetven-nyolcvan dekás fehér kenyér ára körülbelül egy euró. Egy egykilós fehér kenyér előállítása ára nettó százötven forint körül van ma az országban. Ezt a pékek a kereskedőknek százharminc és száznyolcvan forint közötti áron adják át. „Az már nagyon jó, ha százhetven forint az átvételi ár” – hangsúlyozta a pékszövetség elnöke. Erre a kereskedő rárak egy húsz-huszonkét százalékos árrést, ehhez jön még az áfa, és így jön ki a fogyasztói ár. „Béreket emelni a húsz-huszonkét százalékos árrés miatt nem tudunk” – mondta Varga László.
A kenyér árát viszont elsősorban a hazai viszonyok, vagyis az alapanyagárak, a bérek és az energiaköltségek határozzák meg. A fő alapanyag, vagyis a liszt árcsökkenését prognosztizálja Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke is, aki azt is elmondta, hogy a másik fontos alapanyag, az élesztő ára viszont kétszer is nőtt a közelmúltban összesen több mint húsz százalékkal.
A bérköltségek nem növekedtek, vagyis az sem lehet ok arra, hogy a pékek árat emeljenek. Az energiaárak ugyan jelentősen nőttek, de Raskó György agrárközgazdász szerint sem olyan mértékben, amivel a pékek meg tudnának indokolni egy kenyéráremelést.
Az ipari fogyasztóknak főleg a lakossági kedvezmények miatt megnövekedett gázár hajtja fel a költségeiket, a villamosenergia ára ugyanakkor stagnál, míg az üzemanyagárak hektikusan mozognak, de az nem nyom annyit a latba a sütőiparban, mondta el Varga László.
AGROLINE