Címlap

Bejelentkezés


Fejlesztés és arculatváltás a Csabahúsnál

Rovat(ok):

CSABAHÚS

Átadták a szlovák Penta csoport érdekeltségébe tartozó, a Debreceni csoport tagjának számító békéscsabai húsüzem mintegy 240 millió forintos saját erőből megvalósított kapacitásnövelő beruházását.

A Csabahús Kft. megszűnt ugyan, de a Csabahús márka virágzik, és a jövőben is építenek rá. Mindezt Peter Ondro, a Debreceni Csoport Húsipari Kft. ügyvezető vezérigazgatója mondta a keddi, békéscsabai ünnepségen, ahol a legújabb beruházásokat mutatták be, adták át. Az új cég három vállalat, a Debreceni Hús Zrt., a szolnoki Szole-Meat Kft. és a Csabahús Kft. összeolvadásával jött létre. A tulajdonos a szlovák többségű Penta Holding Befektető Társaság. Saját tőkéből ruháznak be, hitelt nem vesznek fel.

— A békéscsabai üzem marad a csoporton belül a hagyományos füstölésű kolbászok gyártásának fellegvára — hangsúlyozta Peter Ondro. — A Csabahús három földrajzi eredetvédett kolbászt — csabai vastag és házi, gyulai páros — készít. Öt termékük Magyar Termék Nagydíjas, hat védjegyoltalom alatt áll, kilenc pedig Kiváló Magyar Élelmiszer. Ilyen termékskálánál csak a további erősítés, fejlesztés jöhet szóba.
A márka arculatát megújították, ezt a jövő heti kolbászfesztiválon mutatják be hivatalosan. Ha már kolbászfesztivál: elhangzott, hogy a rendezvény is hozzájárult a Csabai kolbász és a Csabahús sikeréhez, jó hírét kelti, viszi a világban a terméknek. Szatmári Erzsébet üzemigazgató kiemelte, a Csabahúsnál előállított kolbászok 35 százaléka külföldre kerül, a legnagyobb felvevőpiac Szlovákia, Csehország, Anglia, Svédország és Németország.

Peter Ondro kitért arra: a fejlesztések munkaerő-bővítést is magukkal hoztak, októberben 18 dolgozót vettek fel. Alkalmazottaik teljesítményével elégedettek, a szakszervezettel való egyeztetés után négyszázalékos béremelést hajtottak végre. A termékfejlesztést is szem előtt tartják, ennek vezéralakja Dékány Ferenc korábbi üzemigazgató, aki több termék összetételét, technológiáját is kiötlötte.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere elmondta: örül, hogy Békéscsaba továbbra is a kolbászkészítés fellegvára marad, és hogy új munkahelyek jöttek létre. Hozzátette, a városvezetés vállalkozás- és befektetésbarát környezetet teremtett, a Csabahús is számíthat jó partnerként az önkormányzatra.

Az ünnepségen bemutatták az új védőgázas csomagológép mellett a négy, egyenként 44 négyzetméteres klímakamrát is. Ezekben 16 fokon szárítják a kolbászt, hogy jobban fogja a füstöt, szebb a kolbász színe, egyenletesebb a minőség. A füstölést bükk- és tölgyfával végzik, még arra is ügyelnek, hogy egy adott időszakban egy erdőgazdaságból szerezzék be a fát. Ez biztosítja ugyanazt az ízt, aromát. Ebben az évben még új csomagológépeket is vásárolnak, valamint automatizált kazánházat alakítanak ki.

— Legfőbb célkitűzésünk, hogy a közép-európai régió vezető húsfeldolgozó társasága legyünk — közölte Peter Ondro. — A csabai üzemen kívül Debrecenben és Szolnokon is fejlesztettünk, idén összesen 800 millió forintot fektettünk be technológiába és kapacitásfejlesztésbe. Jövőre több mint 1,2 milliárd forintot fordítunk beruházásra. 2012-re a csabai üzemben már a 300 tonna/hó kapacitás elérése a célunk. Ilyen minőséggel és termékskálával a felvevőpiac is meglesz hozzá.


AGROLINE