Címlap

Bejelentkezés


Tovább szűkül a pulykaágazat

Rovat(ok):

Nem lesz felhőtlen a karácsony a pulykatermelőknél sem, bár az alacsonyabb takarmányárak valamennyire kompenzálják a felvásárlási ár csökkenését, illetve az éves szinten 6-8 százalékos forgalom-visszaesést.

„Közepesnek mondható az idei év a pulykaágazatban, mind a forgalom, mind az ár szempontjából” – értékelt a Világgazdaság kérésére Erdélyi István.

A piacvezető Gallicoop elnök-vezérigazgatója kiemelte: a főszezonnak számító karácsonyi piac még korántsem ért véget, mivel mind az export-, mind a hazai piacon rendkívüli módon lerövidült az értékesítés ideje. Az elsősorban a válsággal magyarázható helyzet miatt még a karácsony előtti utolsó két hétben is várhatók megrendelések. A szarvasi cég például úgy reméli, évi 6-7 ezer tonnás kivitelét még 400 tonnával egészítheti ki az elkövetkező hetekben – így a tavalyi, 34 ezer tonnás szinten tudja tartani éves termelését.

Az utóbbi időszakban jellemző, hogy csökkent a nagyobb feldolgozottságú élelmiszerek – például a panírozott termékek – iránti érdeklődés – emelte ki Erdélyi István.

A pulykaágazaton belül a tavalyi év volt az igazi vízválasztó: az állatállomány a 2007-es, 4,4 milliós szinthez képest 2008-ra 3,5 milliósra esett vissza. Igaz, közben a felvásárlási átlagár növekedést mutatott, ám az exportra is termelő ágazatot még a gyenge forint sem tudta helyretenni. Az inflációs hatások és a forint hektikus árfolyama is rossz hatással van a pulykatermelőkre: ahhoz, hogy az 1999-es szinten tudjon teljesíteni a szektor, 330-340 forintos euróárfolyamra lenne szükség – véli Erdélyi István, aki egyben a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

A Zalabaromfi tavalyi csődje után az idén a SáGa Foods kényszerült a termelés visszafogására, így ötszáz dolgozója elbocsátására. A szektor visszaesését azonban nem csak a gazdasági válság magyarázza: 2004-ben még 150 ezer tonna fölött volt a termelés állománya, amely erre az évre már 100 ezer tonna alá esik – mondta el Erdélyi István. Szakértők szerint jövőre akár 80 ezer tonnánál is kevesebb lesz. Ezzel együtt évről évre esik vissza a termelők száma is: az EU-csatlakozáskor még 8 nagy volt a piacon, számuk a következő években akár háromra eshet vissza.

Nincs veszély

Nagyobb a füstje, mint a lángja – így reagált Erdélyi István arra, hogy az utóbbi időben több amerikai pulykatenyészetben is felbukkant a H1N1 vírus. A kórokozó vélhetően fertőzött alkalmazottaktól került az állatokba.
„A szokásos szakszerű védekezéssel sem állatról emberre, sem emberről állatra nem terjed a vírus” – emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a hőkezeléssel el is pusztul, így emberi fogyasztásra mindenképpen alkalmas, biztonságos a pulykahús.


AGROTREND