Hazai sonkát érdemes vásárolni húsvétra, még akkor is, ha drágább az import termékeknél, javasolják a szakemberek. A növekvő takarmány- és energia árak, de leginkább a nemzetközi piaci tendenciák miatt az utóbbi időben emelkedett az élő sertés felvásárlási ára, ez pedig begyűrűzik a fogyasztói árakba is.
Ennek köszönhetően mélyebbre kell majd zsebükbe nyúlniuk a vásárlóknak, ha ünnepek idején a hagyományos húsvéti sonkát szeretnék az asztalra tenni, az alaposan megdrágult tojás mellé.
Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke lapunknak elmondta, hogy az igazi hamisítatlan sonkát nem szabdalják darabokra, hanem eredeti formájában sózzák, pácolják, valódi füsttel érlelik. Elismerte, az igazi paraszt sonka nem olcsó, de a minőséget szerinte meg kell fizetni. Ha valakinek 1500 forint alatt kínálnak kilónként úgynevezett sonkát, jól teszi, ha gyanakszik. A valódi, érlelt, az eredeti ízvilágot őrző árú főleg 2000 forinttól vásárolható. Érdemesnek tartja azonban akár kicsivel magasabb áron is megvásárolni a hazai terméket, mert többnyire kiváló a minősége, és ami legalább ennyire fontos, ellenőrizhető a teljes termékpályája.
Menczel Lászlóné, a terméktanács titkára kifejtette, hogy a magyar sonka zárt higiénikus termékpályán kerül a fogyasztóhoz. A hús igen szigorú hatósági állatorvosi ellenőrzésen esik át, majd az árut végigkísérik a vágástól a gyártásig és a forgalmazásig. A szakember szerint olcsó sonkának híg a leve, vagyis az ellenőrizetlen, feltűnően alacsony áron kínált sonka a kukában is végezheti, ami sokkal drágább mulatság, mint egy minőségi terméket megvenni. Ezért ajánlatos a sonkán elhelyezett címkén ellenőrizni a termék eredetét, a gyártó nevét, a gyártási, szavatossági időt, a piacokon pedig a megbízható, ismert hentesnél érdemes vásárolni.
Láncokban fogy a legtöbb sonka
Tavaly 5 milliárd forintnál is többet költöttek a vásárlók sonkára, ez 4 százalékkal haladja meg az előző évit. A megvásárolt áru mennyisége 5 százalékkal, csaknem 3 300 tonnára nőtt. A 2011-es adatok alapján a termék átlagára 1 594 forint volt. A sonka kiskereskedelmi eladása koncentráltabb, mint általában a húskészítményeké, különösen érvényes ez ünnepek idején. Az eladott sonka-mennyiség 74 százalékát 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletekben szerezték be a vásárlók tavaly ilyenkor.
NÉPSZAVA