A sonkatermékekre vonatkozó célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvétot megelőző hetekben – közölte a hivatal. A minőségi hibák miatt várhatóan több mint másfél millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot fognak kiszabni. A vizsgált 51 sonkából a szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.
A kiemelt ellenőrzés alkalmával a megyei kormányhivatalok illetékes igazgatóságai az élelmiszer-előállítás és feldolgozás területén, valamint az élelmiszer kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőriztek. A hivatalos vizsgálatok mellett – a tavaly szilveszteri virsli-teszthez hasonlóan – kedveltségi vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában. Az ellenőrzés során több mint 25 előállítótól, illetve kereskedelmi egységből származó 53 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett. Ezek közül a NÉBIH 51 termék esetében végezte el a kedveltségi vizsgálatot. A hatóság laboratóriumában a húskészítmények – Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő – biztonsági, valamint minőségi tulajdonságainak ellenőrzésére egyaránt sor került. A szakemberek vizsgálták többek között a termékek ízét, illatát, a konyhasótartalmat, vagy épp a jelölésre vonatkozó követelmények meglétét.
A laboratóriumi eredmények közül fontos kiemelni, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.
A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki. Az 51 termék vizsgálata során az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.
Összességében minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1 500 000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot fognak kiszabni a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai.
51 terméknél – a laboratóriumi vizsgálatokon túl – kedveltségi rangsort is összeállítottak a hivatal szakemberei. A képzett bírálókból álló bizottságok a szöveges értékelés mellett 0-5 pontig terjedő skálán értékelték a kódszámmal jelölt mintákat. A vizsgálatok részletes eredményeit és a kedveltségi vizsgálat rangsorát a honlapján közölte a NÉBIH.
AGROMONITOR