Az alapvető élelmiszereket előállító ipar kulcsszereplői fórumot hoztak létre annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 10 százalék alá csökkenjen. A Bonafarm csoport és a Bunge Zrt. közös kezdeményezésével létrejött Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű koalíció alapítói az áfacsökkentés mellett gátat kívánnak szabni az ágazatot növekvő mértékben sújtó áfacsalások terjedésének.
További céljuk a csalások által fenyegetett, nagyszámú élelmiszeripari munkahely megőrzése is. A szerveződés olyan javaslatokat tenne a kormánynak, amelyek elejét veszik a központi költségvetést, az élelmiszeripart és a fogyasztókat egyaránt súlyosan károsító gazdasági bűnözői tevékenységnek - áll a közleményben.
A fórum egyesíti az iparág szakmai szövetségeinek és vezető gyártóinak képviselőit a tej, hús, baromfi, sütőipar, cukor, zöldség és gyümölcs, étolaj és kávé ágazatokban – írja az MTI. Az áfacsalás mértékét csak az alapvető élelmiszereknél évi 150-300 milliárd forintra becsülik.
Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. szóvivője, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elnöke a közleményében úgy fogalmazott: "elfogadhatatlan, hogy néhány cég törvénytelen tevékenysége veszélybe sodorja a teljes magyar alapvető élelmiszer-termelő ágazatot, és súlyos károkat okoz a jogszabályokat betartó szereplőknek".
Első lépésként a fórum megbízást adott az Ernst and Young nemzetközileg is elismert független adószakértőinek, hogy folytassanak le egy, az alapvető élelmiszerek teljes körére kiterjedő vizsgálatot. Mutassák be az állami költségvetést és az iparágat érő károkat, és tegyenek konkrét megoldási javaslatot is a problémák hatékony orvoslására - olvasható a közleményben.
AGROLINE