A zöldségből vagy gyümölcsből frissen készített levek létfontosságú tápanyagok forrását jelentik, valamint természetes gyógymódot kínálnak egyes betegségekre.
Alma Gazdag antioxidánsokban és szorbitban, ami gyengéd hashajtóként működik.
Ananász Gyulladáscsökkentő tulajdonsága van. Megnyugtatja a fájó torkot.
Cékla A természetgyógyászat nagyra értékeli a benne lévő vitaminok, ásványok és tápanyagok miatt. Leveleiben sok C- és E-vitamin, valamint magnézium és béta-karotin van.
Citrom Étvágygerjesztőként aktiválja az emésztőnedvek és a nyál termelését és áramlását. Ugyancsak hatásos székrekedés esetén. A zöldcitrom leve megnyugtatja az idegeket.
Cseresznye A köszvény hatásos ellenszere.
Fekete áfonya Sok antioxidánst tartalmaz, valamint segít megelőzni az ismétlődő húgyúti fertőzéseket.
Fokhagyma Természetes antibiotikum és vérhígító. Segíti a vér koleszterinszintjének csökkentését. Tegyünk egy gerezdet a zöldséglevekbe!
Gyömbér Alkalmazhatjuk gyulladáscsökkentőként, migrén és utazással együtt járó rosszullét esetén. Csak egy kis darab kell belőle.
Káposzta Az orvosok gyakran javasolják a fogyasztását fekély esetén. Segíti a vas felszívódását a szervezetben. Kedvezően hat a székrekedésre.
Sárgarépa Nemcsak rákellenes tulajdonságai miatt értékes, hanem kitűnő forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak is. Hasznos bőrproblémákra és ízületi gyulladásra is. Retekkel párosítva enyhíti az asztmát.
Spenót Segíti a bélműködést.
Szőlő Megöli a vírusokat.
Vörös áfonya Levének rendszeres fogyasztása megvéd a húgyúti fertőzésektől.
Zeller Csökkenti a vérnyomást. Azonos mennyiségű vízzel keverve kitűnő sportital. Jótékonyan hat a fekélyre, a bőrproblémákra és az ízületi gyulladásra. Pihentető alvást biztosít.
Jó tanácsok
Akinek magas vagy alacsony a vércukorszintje, csak étellel együtt fogyaszthat friss gyümölcslevet!
Lehetőleg organikusan nevelt zöldségből és gyümölcsből készítsünk levet, mert a rovatirtószerek csökkentik a vitaminok és az ásványi anyagok mennyiségét.
Sose készítsünk levet olyan alapanyagból, amelyikre allergiások vagyunk!
Mivel lékészítés közben eltávolítjuk a zöldségek és a gyümölcsök rostjait, ilyen formában nem számítanak teljes értékű élelemnek.
A zöldséglevek nem bírják a szállítást, ezért azonnal fogyasszuk el őket!
A túl sok sárgarépalevet iszunk, besárgulhatunk tőle, de ez nem ártalmas, és elmúlik, ha csökkentjük a fogyasztást.
STOP