Többnyire csak esszük, befőzzük és mindenféle formában fogyasztjuk, - a paradicsomot. De azt kevesen tudják, hogy számos jótékony hatása van még a szervezetünkre. Vajon miért?
1. Tudta-e, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs? Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan félezer éve került hozzánk.
2. Ha leégett, segít a paradicsompakolás. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezenkívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.
3. Vitaminjai közül a legfontosabb a C-vitamin, ebből 25-40 mg van benne 100 grammonként. S minél kisebb a bogyója, annál több van benne! A paradicsom tartalmaz még B1- és B2-vitamint is, míg a piros színét adó karotinból A-vitamin képződhet.
4. 100 g paradicsom mindössze 22 kalória, az 1 gramm fehérje és a 4 gramm szénhidrát mellett 2 gramm rostot tartalmaz, valamint gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak is. Említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból is.
5. A paradicsom szobahőmérsékleten fogyasztva a legzamatosabb. Ha tálalás előtt hideg csapvízzel hűti le, íze még jobb lesz.
6. A paradicsom 93-94%-a víz, emiatt a legtöbb étteremben (még betegeknél is) jól megállja helyét. A gyerekek étvágyát kifejezetten javítja. Vannak azonban néhányan, akik héja vagy savtartalma miatt nem fogyaszthatják.
7. A béta-karotin mellett a másik leghatékonyabb antioxidáns a likopin, amely leginkább a paradicsomban található meg. Ez az anyag erősíti az immunrendszert és véd a tumoros betegségek ellen.
8. A paradicsom nagyon gyorsan romlik! Természetesen frissen a legjobb fogyasztani, de a belőle készülő tartósított készítmények is az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. E "tulajdonságát" annak köszönheti, hogy feldolgozása nem történhet magas hőmérsékleten, mert elvesztené szép piros színét.
ÉLETFORMA