A méz kiváló erősítő, roboráló szer. A cukrok - fruktóz és glükóz - mellett rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, ferment- és hormonanyagokban. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de segíti a gyors felépülést, gyógyulást is.
A méz közel nyolcvan százaléka szőlő- és gyümölcscukor, csupán tizenhét százalékban tartalmaz vizet és csak néhány százalékban szacharózt. A cukrok közül a szervezet számára a szőlőcukor a legértékesebb, ami közvetlenül a bélből szívódik fel. Kedvező hatással van a vérkeringésre, a szívizom működésére, az emésztésre, méregtelenít, növeli az étvágyat, javítja a vér hemoglobinszintjét. A méz energiatartalma alacsonyabb, mint a cukoré, a közhiedelemmel ellentétben nem hizlal, megóvja a fogakat a szuvasodástól. Savas hatásának köszönhetően alkalmas a gyomorsavhiány kezelésére is. Változatos mennyiségben tartalmaz B-, K-, C-vitamint, nyomelemeket. Teába keverve a felső légúti megbetegedések természetes ellenszere.
Míg az erdei mézek főként sötét árnyalatúak, alapanyagukat a tűlevelű fák, a tölgy, az útilapu és a lombos fák adják, addig a virágmézek általában világos színűek.
A valódi, jó minőségű méz megikrásodik. A kristályképződés során a méz kémiai tulajdonságai nem változnak, csak az állaga módosul. A hamisított mézek ezzel szemben sohasem ikrásodnak meg, inkább zavarossá válnak. A megikrásodott méz eredeti állaga könnyen visszanyerhető, ha az üveget negyven-ötven fokos vízbe állítjuk. Az időben, jól megérlelt méz sohasem romlik meg.
A méhek a méz mellett más értékes, emberi fogyasztásra alkalmas anyagokat is előállítanak. Ilyen például a méhpempő, amely a méhek mézzel és virágporral kevert garatmirigy-váladéka. Kiváló roboráló szer, javítja a szervezet ellenálló képességét, a szellemi és fizikai teljesítőképességet, az étvágyat és az emésztést. Fogyasztása ajánlott vérszegénység, gyomor- és bélfekély, érelmeszesedés, klimax, asztma esetén is.
A méhek ragasztóanyaga, a növények váladékaiból gyűjtött propolisz a virágporhoz hasonlóan erősíti az immunrendszert, sebgyógyító, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. Gazdag aminosavakban, magas a vitamintartalma (B1, B2, B6, C, E). Ajánlott légúti és emésztőrendszeri gyulladások, fekélyek, bőrbetegségek kezelésére. Javítja az általános közérzetet, szabályozza a vérnyomást, értágító hatású.
STOP