Törve, főzve, párolva, aprítva, kapszulában, sóban – a fokhagyma mindenhogy finom és egészséges. Hogyan maximalizálhatod a hatásait?
Az, hogy a fokhagyma egészséges, nem új keletű felismerés. Legalább a Krisztus előtti 1500-as évekre nyúlnak vissza fokhagymával mint indiai és kínai vérképző szerrel kapcsolatos feljegyzések. Hippokratész, a modern orvoslás atyja használta már rákellenes hatásai miatt, de Louis Pasteur is felismerte a fokhagyma antibakteriális hatását. Felismerése révén Albert Schweitzer az afrikai vérhas elleni küzdelemben vette a fokhagyma hasznát. A Connecticuti Orvosi Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóközpontjának kutatócsoportja felfedezte, hogy a frissen tört fokhagyma, ellentétben szárított, illetve főzött formájával, miért védi a szívet.
Miért jobb a friss fokhagyma?
– A frissen tört fokhagyma hidrogén-szulfidot termel, akárcsak a rothadó tojás – magyarázta Dipak K. Das, a Kardiovaszkuláris Kutatóközpont egyik vezetője a Health.com-nak. – Bár ugyanezen gáz ha nagy mennyiségben kerül a szervezettel kapcsolatba, mérgezővé válik, kis mennyiségben sejtközi jelzőberendezésként védi a szívet.
Mivel a hidrogén-szulfid rövid életű gáz, elpárolog, ha megszárítod, megfőzöd vagy párolod a fokhagymát. A szárított vagy feldolgozott fokhagyma megőrzi antioxidáns hatását, így véd a szabad gyökök okozta károsodásoktól, de semmiképp sem ugyanolyan mértékben, mint friss állapotban.
Egy tavaly publikált kutatás arról számol be, hogy a kutatók frissen tört és szárított fokhagymát adtak a laboratóriumi patkányok egy-egy csoportjának, majd megvizsgálták, hogy a patkányok szíve milyen sebességgel és eredménnyel gyógyul fel a szimulált szívinfarktusból.
– Mind a szárított, mind a frissen préselt fokhagyma megvédte a szívet az oxigénhiány okozta károsodástól, de a friss hagymának szignifikánsan erősebb volt a hatása az aorta véráramának visszaállításában – magyarázza Das.
Hogyan használhatsz friss fokhagymát?
Az ideális napi fokhagymamennyiség egy gerezd. David Winston és Merrily A. Kuhn, a Gyógynövényes terápia és kiegészítő kezelések kézikönyv szerzői szerint a legjobb elkészítési mód az, ha összetörsz egy gerezd fokhagymát, majd 10-15 percig állni hagyod. Ezután keverd össze joghurttal, almapürével, mézzel, hogy könnyebben tudd elfogyasztani. Ha eszel utána egy kis petrezselymet is, a kellemetlen lehelet miatt sem kerülsz kínos helyzetbe.
ÖTVENENTÚL