Kétszáz iskolában tart gyerekeknek és családtagjaiknak tájékoztatást a teljes kiőrlésű gabonafélék szerepéről Magyarország legnagyobb malomipari vállalata. A tavasszal zajló kampány az iskolákon és a gyerekeken keresztül igyekszik meggyőzni a hazai lakosságot a rostok fogyasztásának fontosságáról.
A teljes kiőrlésű gabonafélék a koszorúér-betegség, valamint az idült gyulladással összefüggő betegségek okozta halálozás kockázatát 28, illetve 35 százalékkal, a cukorbetegség előfordulását 20 százalékkal csökkentik, és hatékonyak az emésztőszervi és érrendszeri betegségek megelőzésében is - hívja fel a figyelmet az Országos Élelmezéstudományi és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettese, Zajkás Gábor az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.
A főorvos azt is hozzátette, hogy a túlsúly és egyes rákos megbetegedések megelőzésében is rendkívül fontos volna a rostos ételek fogyasztása.
A gabonafélék fogyasztása Európa-szerte, így hazánkban is csökken. Ezen belül viszont a fehér liszt és a túlságosan feldolgozott - az egészségre kevésbé előnyös - termékek forgalma nő. Márpedig a hízásért felelős szénhidrátból a fehér lisztben van több.
Országosan közel 200 iskolába jut el a közeljövőben táplálkozástudományi ismeretterjesztő programjával a malomipari termékek előállításával foglalkozó ABO MILL. A cég a teljes kiőrlésű gabonafélék és magvak jótékony élettani hatásait szeretné megismertetni minél több családdal. Egyúttal - még az ismeretek átadása előtt - felmérik a hazai lakosság e témakörben meglévő tájékozottságát is.
Az utóbbi időben olyan hírek láttak napvilágot, amelyek a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekkel kapcsolatban bizalmatlanságot kelthettek, azonban Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára az MTI-nek elmondta, ezek a hírek annak köszönhetőek, hogy a szóban forgó termékekben a fusarium nevű penészgombák által termelt toxinok határértéket meghaladóan lehettek jelen. A megengedett toxintartalmat szabályozó európai élelmiszerbiztonsági előírások nagyon szigorúak, amelyeket a feldolgozóknak, termelőknek, kereskedőknek egyaránt kötelességük betartani. Ha ezeket az előírásokat betartják, akkor a teljes kiőrlésű készítmények fogyasztása ugyanolyan veszélytelen, mint bármely más gabonaalapú élelmiszeré, miközben élettani hatásai kedvezőbbek.
AGROTREND